Česnek je pro svou léčivou sílu ceněn po mnohá staletí, má jedny z nejsilnějších antibiotických, protizánětlivých, protivirových a protiplísňových účinků. V kombinaci s dalším silným antioxidantem - šafránem - je tato polévka hotovou antioxidační bombou.

⏲ doba přípravy: 40 minut/4 porce
Budete potřebovat:
- 0,5 g šafránu
- 15 stroužků česneku
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce bílého vína (tip! zkuste víno sherry - má velmi aromatickou vůni a sladkou chuť)
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř
- 1 bobkový list
- 3 lžíce rýže
- 150 ml smetany ke šlehání
- kapka citronové šťávy

Postup:
- Nejdříve zalejeme šafrán 2 lžícemi horké vody a necháme odstát.
- Pokrájíme nebo propasírujeme 15 stroužků česneku, 1 cibuli, 2 řapíky celeru a v hrnci na 3 lžicích másla pozvolna smažíme 10-15 minut.
- Zvýšíme plamen, přilijeme 3 lžíce bílého vína/sherry, 1 l vývaru, šafrán i s nálevem, opepříme, přidáme 1 bobkový list, 3 lžíce rýže a vaříme 15 minut, až bude rýže měkká. Osolíme dle libosti, my jsme sůl ani nepoužili.
- Nakonec zjemníme 150 ml smetany ke šlehání a dotáhneme kapkou citrónové šťávy. Podávejte s krutony a petrželkou.