Česnekovo-šafránová polévka

Česnek je pro svou léčivou sílu ceněn po mnohá staletí, má jedny z nejsilnějších antibiotických, protizánětlivých, protivirových a protiplísňových účinků. V kombinaci s dalším silným antioxidantem - šafránem - je tato polévka hotovou antioxidační bombou.

 
 

 

 doba přípravy: 40 minut/4 porce

Budete potřebovat:

  • 0,5 g šafránu
  • 15 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého vína (tip! zkuste víno sherry - má velmi aromatickou vůni a sladkou chuť)
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 bobkový list
  • 3 lžíce rýže
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • kapka citronové šťávy
    0,5 gramu půl gramu šafránu na lžíci

    Postup:
    1. Nejdříve zalejeme šafrán 2 lžícemi horké vody a necháme odstát.
    2. Pokrájíme nebo propasírujeme 15 stroužků česneku, 1 cibuli, 2 řapíky celeru a v hrnci na 3 lžicích másla pozvolna smažíme 10-15 minut.
    3. Zvýšíme plamen, přilijeme 3 lžíce bílého vína/sherry, 1 l vývaru, šafrán i s nálevem, opepříme, přidáme 1 bobkový list, 3 lžíce rýže a vaříme 15 minut, až bude rýže měkká. Osolíme dle libosti, my jsme sůl ani nepoužili.
    4. Nakonec zjemníme 150 ml smetany ke šlehání a dotáhneme kapkou citrónové šťávy. Podávejte s krutony a petrželkou.