Tento vynikající svěží dort vznikl ve spolupráci s Děvče u plotny, pekařskou a cukrářskou guru, z jejíž dílny vznikají sladké, švédské a nyní již i dortové kuchařky. Šafrán se objevuje v jejích Švédskem inspirovaných receptech (např. v tradičních Lussekatter). Nyní snoubila chutě šafránu, bílé čokolády a citrusů - je poznat, že má pro šafrán opravdu cit!
INGREDIENCE:
Krém:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílé čokolády
- 300 g krémového sýra
Korpus:
- 120 g másla
- 145 ml plnotučného mléka
- 0,1 - 0,2 g šafránu
- 2 vejce vel. M
- 125 g krupicového cukru
- špetka soli
- 170 g polohrubé mouky
- 40 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva (7 g)
Na dokončení
- 3 lžíce citrusové marmelády (použila jsem yuzu)
- nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
POSTUP:
Krém:
Je důležité, abyste krém připravili den předem. Bílá čokoláda se rozpustí ve smetaně a potřebuje alespoň 8 hodin na vychlazení, jinak by vám krém neztuhnul a při šlehání by se mohl srazit.
- Do hrnce nalijte smetanu, přiveďte k varu.
- Do misky nalámejte čokoládu, zalijte horkou smetanou a nechejte pár minut odstát. Poté rozmíchejte dohladka.
- Misku zakryjte (třeba poklicí nebo talířem) a umístěte na 8 hodin do lednice.
- Po vychlazení čokoládovou směs prošlehejte a po částech do ní zašlehejte krémový sýr. Vznikne vám hustý krém z bílé čokolády.
- Máslo a mléko dejte do hrnce, přiveďte k varu a vsypejte šafrán. Ztlumte teplotu, aby se směs spíš jen prohřívala a nechejte na plotně ještě asi 5 minut. Mléko během této doby získá šafránovou chuť a výrazně žlutou barvu.
- Hrnec stáhněte z plotny a směs nechejte přijít do pokojové teploty.
- Nyní vezměte formu o průměru 18 cm a její dno a boky vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165 °C.
- Vejce s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny.
- Obě mouky a prášek do pečiva prosijte přes síto, tím se směs provzdušní a nebudou v ní hrudky.
- Do vaječné pěny vmíchejte mouku a také směs mléka a másla. Promíchejte.
- Nalijte do formy, uhlaďte těsto a pečte asi 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno, špejle musí z těsta vyjít suchá.
- Nechejte korpus vychladnout a pak ho prořízněte na 3 pláty.
- Na talíř položte spodní část korpusu. Natřete ji vrstvou krému a polovinou marmelády.
- Přiklopte horní částí korpusu, opět natřete krém a zbytek marmelády.
- Přiklopte prostřední částí korpusu - tím pádem bude dort nahoře hezky rovný.
- Okraje a vrch dortu natřete krémem a uhlaďte, k tomu nejlépe poslouží cukrářská špachtle.
- Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou (moje měla průměr 18 mm) a udělejte pusinky.
- Posypejte citronovou kůrou a nechejte dort několik hodin chladit v lednici, aby se všechny chutě lépe propojily.