Šafránový dort s krémem z bílé čokolády a citrusovou marmeládou

Tento vynikající svěží dort vznikl ve spolupráci s Děvče u plotny, pekařskou a cukrářskou guru, z jejíž dílny vznikají sladké, švédské a nyní již i dortové kuchařky. Šafrán se objevuje v jejích Švédskem inspirovaných receptech (např. v tradičních Lussekatter). Nyní snoubila chutě šafránu, bílé čokolády a citrusů - je poznat, že má pro šafrán opravdu cit!
 
 
 
 

INGREDIENCE:

Krém:
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
  • 300 g krémového sýra

Korpus:

  • 120 g másla
  • 145 ml plnotučného mléka
  • 0,1 - 0,2 g šafránu
  • 2 vejce vel. M
  • 125 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 170 g polohrubé mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva (7 g)

Na dokončení

  • 3 lžíce citrusové marmelády (použila jsem yuzu)
  • nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu

POSTUP:


Krém:

Je důležité, abyste krém připravili den předem. Bílá čokoláda se rozpustí ve smetaně a potřebuje alespoň 8 hodin na vychlazení, jinak by vám krém neztuhnul a při šlehání by se mohl srazit.

  1. Do hrnce nalijte smetanu, přiveďte k varu.
  2. Do misky nalámejte čokoládu, zalijte horkou smetanou a nechejte pár minut odstát. Poté rozmíchejte dohladka.
  3. Misku zakryjte (třeba poklicí nebo talířem) a umístěte na 8 hodin do lednice.
  4. Po vychlazení čokoládovou směs prošlehejte a po částech do ní zašlehejte krémový sýr. Vznikne vám hustý krém z bílé čokolády.
Korpus:
  1. Máslo a mléko dejte do hrnce, přiveďte k varu a vsypejte šafrán. Ztlumte teplotu, aby se směs spíš jen prohřívala a nechejte na plotně ještě asi 5 minut. Mléko během této doby získá šafránovou chuť a výrazně žlutou barvu.
  2. Hrnec stáhněte z plotny a směs nechejte přijít do pokojové teploty.
  3. Nyní vezměte formu o průměru 18 cm a její dno a boky vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165 °C.
  4. Vejce s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny.
  5. Obě mouky a prášek do pečiva prosijte přes síto, tím se směs provzdušní a nebudou v ní hrudky.
  6. Do vaječné pěny vmíchejte mouku a také směs mléka a másla. Promíchejte.
  7. Nalijte do formy, uhlaďte těsto a pečte asi 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno, špejle musí z těsta vyjít suchá.
  8. Nechejte korpus vychladnout a pak ho prořízněte na 3 pláty.

Skládání dortu
  1. Na talíř položte spodní část korpusu. Natřete ji vrstvou krému a polovinou marmelády.
  2. Přiklopte horní částí korpusu, opět natřete krém a zbytek marmelády.
  3. Přiklopte prostřední částí korpusu - tím pádem bude dort nahoře hezky rovný.
  4. Okraje a vrch dortu natřete krémem a uhlaďte, k tomu nejlépe poslouží cukrářská špachtle.
  5. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou (moje měla průměr 18 mm) a udělejte pusinky.
  6. Posypejte citronovou kůrou a nechejte dort několik hodin chladit v lednici, aby se všechny chutě lépe propojily.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení