Vaječný likér na ledu

Receptů na vaječný likér je mnoho a při hledání inspirace na šafránový vaječňák mě zaujal ten od holek z Herbáře. Kombinuje zajímavé chutě pomeranče, muškátového oříšku, bílého rumu a samozřejmě jedinečnou chuť šafránu. Navíc není příliš sladký, ale pokud na sladké nedáte dopustit, přislaďte si ho větší dávkou medu, salkem či vanilkovým cukrem.

Tento jemný alkoholický nápoj se hodí pro každou slavnostní příležitost a v lednici vydrží až měsíc, určitě se vám tedy doma neztratí!

Šafránový vaječný likér

 doba přípravy: 30 minut + čas na vychladnutí

Mléko a smetanu nalijeme do hrnce, přidáme bobkové listy, pomerančovou kůru a šťávu, šafrán a med. Necháme na mírném plamení vařit zhruba 10 minut a scedíme přes sítko.

Mezitím si rozšleháme žloutky a připravíme hrnce na vodní lázeň.

Do žloutků pomalu vléváme mléčnou směs, kterou dále promícháváme na vodní lázni, až začne houstnout. Odstavíme ji z plamene a zamícháme do ní rum.

Po vychladnutí přelejeme do láhví a uložíme do lednice aspoň na 8 hodin. Podáváme na ledu a posypeme strouhaným muškátovým oříškem.