Zapletený šafránový mazanec

Šafrán patří k obřadnímu pečivu a tradicím různě ve světě. Věděli jste například, že šafránové bochánky se připravují na jediném místě na světě - v nejzápadnější části Anglie - pro příležitost Velkého pátku? Ve Švédsku se zase na sv. Lucii servírují žluté závitky lussekatter.

Historicky šafrán patří i do našich krajin a dostal se i do našeho nejstaršího obřadního pečiva - mazance. Receptura vznikala již na přelomu 15. a 16. století a jelikož cukr byl nedostatkovým zbožím, nebyl mazanec příliš sladký a o jeho chuť se staraly bylinky. Například mletý fenykl s anýzem, nastrouhaný muškátový oříšek, hřebíček či naše červené zlato - šafrán.

 doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

  • 200 ml mléka
  • 0,1 g šafránu (1/3 čajové lžičky)
  • 50 g droždí
  • 100 ml podmáslí
  • 4 vejce
  • 5 lžíc cukru
  • 1 lžička soli
  • 700 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • rum
  • plátky mandlí

+ 1 lehce rozšlehané vejce na potření

 

 Postup:

  1. Ohříváme mléko a šafrán v malém kastrolku, dokud směs nebude sytě žlutá. Do vlažného mléka poté rozdrobíme droždí.
  2. Přelejeme do větší mísy a přidáme podmáslí, rozpuštěné máslo, vejce, rum, cukr a sůl.
  3. Přisypeme polovinu mouky a hněteme. Postupně přidáváme druhou polovinu mouky a vymícháme hladké vláčné těsto.
  4. Těsto vytvarujeme do koule, přemístíme do mísy vymazané olejem a několikrát ho v ní otočíme. Mísu překryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
  5. Těsto přemístíme na pomoučenou plochu, rozdělíme na třetiny a vyválíme tři hady dlouhé cca 90 cm. Od středu začneme plést cop, jeho konce slepíme k sobě.
  6. Copy zamotáme do tvaru mazance, konec založíme dolů. Těsto znovu přikryjeme utěrkou a dáme na 20 min odpočívat. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme cca 25 minut, dokud nebude mít lesklý zlatavý povrch.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení