Šafránový příběh

        Šafrán mě učaroval na začátku roku 2020, kdy se mi dostalo do rukou koření přivezené z Afghánistánu. Nejen že šafrán je sám o sobě tajemný, v našich končinách neobvyklý a jak všichni víme, je vzácný, také Afghánistán je pozoruhodná země plná přírodního bohatství.

        Díky mé účasti na mezinárodním projektu, kde jsem pracovala s afghánskými studenty, jsem měla možnost být blížeji seznámena s historií, kulturou, náboženstvím a zvyklostmi této země. Bylo pro mne pozoruhodné, kolik šafránu je schopna tato země vyprodukovat a že pro mnohé je to i důležitý zdroj obživy a přesto afghánský šafrán ve světě není známý. Přitom vyrůstá v podstatě ve stejném prostředí jako důvěrně známý íránský šafrán a dosahuje té nejvyšší kvality.

        Šafrán je v těchto končinách běžnou součástí jídelníčku, ačkoli u nás mnoho lidí ani neví, jak vypadá, chutná nebo jak ho lze užívat. Navíc historicky šafrán patří i do Střední Evropy, proč si jeho používání tedy trochu neosvěžit?

        Jako studentka Fakulty sportovních studií v oborech Regenerace, výživa a kondiční trenérství a zejména jako budoucí lékařka, Vás chci seznámit s šafránem a rozšířit tak znalost o nejdražším koření světa.

        Jen pár jedinců si vybaví fialové okvětní lístky, sytě červené čnělky či to, že díky této rostlince vzniká žluté přírodní barvivo. Chcete se tedy dozvědět více?  Ať už se to týká vůně či chutě samotného šafránu nebo to, jak i naše prababičky běžně využívaly šafrán v českých krajinách jako přírodní léčivo, v péči o tělo a v kuchyni při vaření a pečení. Šafrán není jen o rizotu :-)

Sunny